EN
ANASAYFA ÖZGEÇMİŞ BASINDAN HABERLER İLETİŞİM
  ANASAYFA   ÖZGEÇMİŞ   BASINDAN HABERLER   İLETİŞİM

OTOPLASTİ (KEPÇE KULAK AMELİYATI)

Otoplasti kelime anlamı olarak kulak estetiği demektir. Özellikle kulak kepçesi yani aurikulanın ve diğer dış kulak yapılarının yeniden şekillendirilip daha doğal bir şekil, işlevsellik ve estetik görünüm kazandırılması işlemidir. Birçok ameliyat yöntemi mevcuttur. Sayılı cerrahlar tarafından başarı ile yapılabilmektedir. Günlük cerrahi veya hastanede kısa bir kalış süresi ile, genel veya lokal anestezi altında gerçekleştirilebilir.

Kepçe kulak çocukluk çağından itibaren kişiler için sosyal ve ruhsal açıdan rahatsız edici durumlara neden olabilir. Bu sebeple genel olarak otoplasti ameliyatları için en doğru zamanın okul öncesi olduğu kabul edilmektedir. Erişkinler de benzer sebeplerden ötürü otoplasti ameliyatına ihtiyaç duyabilir

ANATOMİ

Başın her iki yanında bulunan aurikula, düzensiz girinti ve çıkıntılardan oluşmuştur. Dış ve iç olmak üzere iki yüzü vardır. İç yüzü konkavdır. Aurikulayı çepeçevre saran çıkıntıya heliks adı verilmektedir. Bunun önünde bulunan ikinci bir kabarıklık vardır ve antiheliks adını alır. DKY’nun ön kısmında bulunan çıkıntı tragus bunun hemen altındaki ikinci bir çıkıntı antitragus olarak adlandırılır. Aurikulanın altında lobül kısmı bulunmaktadır. Aurikula; dışta deri içte elastik kıkırdaktan oluşmuştur. Cilt, lobül kısmı dışında kıkırdağa sıkı sıkı yapışmıştır. Lobül kısmında gevşek bağ dokusu bulunmaktadır. Aurikula kas ve bağlar aracılığı ile kafatasına yapışmıştır.

AMELİYAT

Tek kulak için ya da iki kulak için aynı seansta yapılan otoplasti ameliyatları için küçük yaş gruplarında genel anestezi tercih edilirken erişkinlerde ameliyat lokal anestezi ya da sedasyon sağlayan sakinleştirici ilaçlar kullanılarak yapılabilmektedir.

Otoplasti ameliyatı için uygulanan çok sayıda farklı teknik ve yaklaşım mevcuttur. Ameliyat genellikle kulak arkasından yapılan bir kesi ile gerçekleştirilir. Kıkırdak yapılar şekillendirilir ve kulak kepçesi ile açı ve mesafe ayarlanır. Kulak arkasındaki kesi uygun dikişler kullanılarak kulağı örten ve hafif baskılı bir pansuman uygulanır.

TAKİP

Ameliyat sonrası takipte her hekimin kendi yöntemleri doğrultusunda farklı ameliyat sonrası uygulamaları olabilir. Uygulamadaki farklılıklar herhangi bir yöntemin diğerinden daha iyi olduğu anlamına gelmez. Ameliyat sonrasında ciddi ağrı şikâyeti olmamakta, gerektiği durumlarda genellikle basit ağrı kesici ilaçlar yeteri olmaktadır. Bununla birlikte, genellikle ameliyat sonrası ilk gün hasta görülür, pansumanı değiştirilir ve pansuman 5 gün devam eder. Sonraki birkaç hafta ise kafa bandının takılması istenir. 10 ila 14 gün süreyle fiziksel aktivite, en az 2 ay süre ile ağır sporlar kısıtlanır ve kulak kepçesinin altı ay boyunca çekiştirme şeklindeki travmadan korunur. Ameliyat sonrası ilk haftalarda daha sık planlanan takipler genellikle 3. ve 12. aylarda tekrarlanır. Bu zamana kadar kulak arkasındaki yara izi giderek azalır. Yapılan kesiler kulak arkasında kaldığı için de yara izi gizlenmiş olur ve genellikle kozmetik sorunlara yol açmaz.

AMELİYATIN OLASI RİSKLERİ

Otoplasti ameliyatı genel olarak düşük riskli ameliyat grubundadır. Ameliyat sonrasında erken dönemde görülebilecek en sık problemler ameliyat alanında hematom denilen kan toplanması ve enfeksiyondur. Her iki problem de uygun tedavilerle ciddi sorunlar olmadan çözülebilmektedir. Orta ve uzun dönemde görülebilecek problemler ise uygun teknikler kullanıldığında görülme ihtimali çok düşük olan kulaklarda asimetri oluşması ya da kepçe kulak görünümünün zamanla tekrar gelişmesidir. Bu az görülen durumlar da gerekli müdahalelerle çözülebilmektedir.



İLETİŞİM

Instagram Hesabı
prof.dr.imdatyuce

E-mail
imdatyuce@hotmail.com