EN
ANASAYFA ÖZGEÇMİŞ BASINDAN HABERLER İLETİŞİM
  ANASAYFA   ÖZGEÇMİŞ   BASINDAN HABERLER   İLETİŞİM

Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi nedir?

Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi (FESS), burun ve sinüs boşluklarındaki cerrahi işlemleri gerçekleştirmek için kullanılan bir minimal invaziv cerrahi prosedürdür. Dışardan cerrahi kesi olmadan endoskop yardımıyla burun ve çevresindeki sinüs boşluklarına müdahale edilir.

Kafatası içinde ve burun çevresinde yeralan 5 çift sinüs bulunur. Bunlar; maksiller sinüs, frontal sinüs, ethmoid sinüs ve sfenoid sinüstür. Burun ve sinüslerin görevi; burun içi basıncın düzenlenmesi, koku alma, içeri giren havanın ısıtılması ve nemlenmesi, kafatası ağırlığının azaltılması, travma sırasında oluşan şokun absorbsiyonu, sesin rezonansıdır.

FESS, şunları içeren burun ve sinüs sorunlarını tedavi etmek için kullanılabilir:

1. Sinüzit: Sinüslerin iltihaplanması

2. Burun polipleri

3. Sinüs boşluklarında sıvı dolu kistler

4. Deviasyon: Burun septumu (burun bölmesi) eğriliği

5. Burun kanaması: Dirençli burun kanamalarının tedavisi

6. Gözyaşı kanalı tıkanması tedavisi

7. Kafa tabanı kitleleri cerrahisi

8. BOS kaçağı tedavisi

9. Burundaki çok kanlanan iyi veya kötü huylu kitlelerin rezeksiyonu

10. Göz siniri ve göz küresinin dekompresyonu

FESS ameliyatı nasıl yapılır?

Cerrahi genel olarak genel anestezi altında yapılır. Operasyona başlamadan önce dekonjestan kullanılarak burun etleri küçültülür. Anestezi sonrası burun içine lokal anestezi uygulanarak kanama azaltılır. Cerrah endoskop, kamera ve aydınlatma sistemleri yardımıyla burun ve sinüs boşluklarını eş zamanlı olarak ekrandan değerlendirir. Burun ve sinüs boşluğundaki polip, kist, enfeksiyonun tedavisini yapar. Kanama odakları varsa bunlara müdahale eder. Ameliyat sonrası genel olarak tampon kullanılmaz.

Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrası dönemde burun akıntısı, hafif ağrı ve burun tıkanıklığı gibi semptomlar yaşanabilir. Ameliyat sonrası burundaki kabuklanmaları mümkün olduğunca temizlemek gerekir. Hasta tarafından günlük burun yıkamaları ve cerrah tarafından haftada bir veya iki kez özel aletler yardımıyla kabukları temizleme işlemi yapılır. Burundan yavaşça nefes almaya ve hızlı nefes vermemeye dikkat edilmelidir. Bu dönemde ağır eşya kaldırılmamalı, ıkınmaktan kaçınılmalı ve ağzı açık hapşurmaya özen gösterilmelidir. Burnun normal fonksiyonuna dönmesi ortalama 1 ayı bulur. Bu dönemde hekimin önerdiği şekilde antibiyotik ya da steroidli spreyler kullanmak gerekebilir.

FESS komplikasyonları nelerdir?

FESS güvenli bir cerrahi prosedür olsa da her ameliyat gibi komplikasyonları mevcuttur. Bunlar genellikle nadir görülür ve iyi bir cerrah elinde minimalize edilir. Bu komplikasyonlar

1. Kanama

2. Enfeksiyon

3. Koku ve tat almada azalma

4. Burun içi yapışıklıklar

5. Göz hareketlerinde bozulma veya çift görme

6. Beyin omurilik sıvısı kaçağı

7. Menenjit (beyin zarı enflamasyonu)

8. Karotis (Şah Damarı) yırtılması

Hastalık yok; hasta vardır. FESS işlemi olmayı düşünüyorsanız, öncelikle bir KBB uzmanı tarafından cerrahi uygunluk belirlenmelidir.

İLETİŞİM

Instagram Hesabı
prof.dr.imdatyuce

E-mail
imdatyuce@hotmail.com